Water no limit

Coraz więcej osób korzysta z domowych zmiękczaczy wody. Wiele z nich przed zakupem zastanawia się czy miękka woda jest zdrowa? Opinie na ten temat są podzielone. Jedni twierdzą, że na pewno nie szkodzi, inni mówią, że warto poświęcić komfort życia na rzecz spożywania twardej wody najlepszej dla organizmu. Jaka jest prawda i czy istnieje złoty środek?

Tak naprawdę każda ze stron ma trochę racji. Twarda woda faktycznie przez środowiska badawcze jest uznawana za zdrowszą z powodu zawartego w niej wysokiego stężenia magnezu i wapnia. Woda o wysokim stopniu twardości według zwolenników jest w stanie uchronić przed zawałem serca, jednak w życiu codziennym po prostu się nie sprawdza. Pozostawia spory, ciężki do usunięcia osad, uszkadza urządzenia grzewcze, pralki, zmywarki, ma wpływ na niekorzystny stan włosów i skóry.

Miękka woda jest doskonała pod względem użytkowym, jednak może wydawać się mniej korzystna dla ludzkiego organizmu, ponieważ nie jest tak bogata w wyżej wymienione związki. Ponadto użytkowanie całkowicie miękkiej wody nie jest najlepszym pomysłem ze względu na jej właściwości – kosmetyki i detergenty są trudniejsze do spłukania i nie służy instalacjom hydraulicznym.

Jak poradzić sobie w takiej sytuacji i co wybrać?

Twarda i miękka woda – co to jest?

Według naukowej definicji wyróżnia się twardość ogólną wody, która składa się z twardości węglanowej i niewęglanowej. My skupimy się jednak na zjawisku twardości ogólnej. Wysoki stopień twardości wody oznacza, że znajduje się w niej spora ilość wapnia i magnezu, ale też innych substancji, takich jak: siarczany, chlorki, czy azotany. Im wyższe stężenie, tym bardziej twarda woda. Warto pamiętać, że minerały z wody są przyswajane w mniejszym stopniu niż te, pochodzące z pokarmów. Przeprowadzone badania świadczą o tym, że twarda woda pomaga zapobiegać zawałom serca, jednak są tez dowody na to, że spożywana w nadmiarze w niektórych przypadkach może prowadzić do kamicy nerkowej.

Miękka woda jest przeciwieństwem twardej. Praktycznie nie posiada jonów wapnia i magnezu. Pozyskana za sprawą zmiękczania przy pomocy żywicy jonowymiennej może być za to wzbogacona w sód. Są więc pewne ograniczenia w przypadku osób, które muszą stosować się do diety niskosodowej.

„Za” i „przeciw” miękkiej wodzie

Woda całkowicie miękka przegrywa bitwę z wodą twardą pod względami zdrowotnymi, ale wypada lepiej w przypadku codziennego zastosowania i pod względem pielęgnacji urody. Miękka woda zapewnia nawilżoną skórę, miękkie i błyszczące włosy. Ponadto zyskuje na tym cały dom. W urządzeniach grzewczych oraz instalacjach hydraulicznych nie gromadzi się osad, żywotność urządzeń takich jak pralki i zmywarki zostaje przedłużona, tkaniny nie zmieniają koloru, nie są szorstkie po praniu, naczynia nie ulegają zniszczeniu. Nie trzeba poświęcać tak dużo czasu na sprzątanie, a zużycie detergentów i kosmetyków znacznie się zmniejsza.

Twarda woda z kolei nie zawsze wychodzi na zdrowie, a w dodatku powoduje liczne awarie, zmniejszanie światła rur, wysusza skórę, niszczy włosy, powoduje zmiany skórne, ma wpływ na szorstkość tkanin, powoduje osad kamienny, który jest bardzo trudny do usunięcia.

Z powyższych rozważań wynika, że żadne rozwiązanie nie jest w pełni skuteczne. Na co więc się zdecydować?

Złoty środek

Rozwiązanie tych dylematów jest bardzo proste. W większości gospodarstw domowych występuje woda twarda lub bardzo twarda. Warto ją zmiękczać dla zwiększenia komfortu codziennego funkcjonowania. Nie trzeba, a nawet nie zaleca się całkowitego zmiękczania wody.

Za optymalny stopień twardości uznaje się stężenie 50-60 mg CaCO3. Taka twardość wody nie powoduje problemów w instalacjach hydraulicznych, ani nie ma wpływu na zwiększenie awaryjności urządzeń AGD. Posiada jednak wapń i magnez, które powinny być regularnie dostarczane do organizmu.

Regulacja stopnia twardości wody jest możliwa w kompaktowym zmiękczaczu wody Ecoperla Toro. Posiada on wmontowany bypass, który umożliwia dostosowanie stopnia twardości wody do własnych potrzeb i preferencji. To urządzenie posiada doskonałe złoże filtracyjne charakteryzujące się dużą wydajnością. Woda jest dokładnie filtrowana, a złoże podczas regeneracji prawidłowo oczyszczane. Dodatkowo ustawienia Ecoperla Perfect System pozwalają na oszczędną eksploatację przy zachowaniu najlepszych parametrów pracy zmiękczacza wody.

Wszystko z umiarem

Praktycznie o wszystkim można powiedzieć, że w nadmiarze szkodzi. Tak samo jest zarówno z twardą, jak i miękką wodą. Oba rodzaje mają swoje plusy i minusy. Z tego powodu warto zastosować zmiękczacz wody, dzięki któremu właściwości wody będą optymalne i dla zdrowia, i dla codziennego funkcjonowania.

Źródło: https://www.medme.pl/artykuly/czy-miekka-woda-jest-zdrowa,67262.html